Το Ακρωτήρι διαθέτει παραλιακή ζώνη μήκους 60 περίπου χιλιομέτρων και αποκαλύπτεται περιμετρικά παρουσιάζοντας μοναδικές ποικιλομορφίες. Στο βόρειο-βορειοανατολικό τμήμα η λοφώδης περιοχή βυθίζεται στη θάλασσα του Κρητικού πελάγους, σχηματίζοντας απότομες βραχώδεις ακτές με μεγάλες κλίσεις. Στο βορειοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα δημιουργούνται μικροί κόλποι με όμορφες αμμώδεις παραλίες.
Το Ακρωτήρι διαθέτει σε αφθονία παραλίες, σπήλαια, μοναστήρια και περιπατητικές διαδρομές, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για να ξεφύγετε από το άγχος της πόλης.
Στα αρχαία χρόνια η ονομασία του ήταν «Κύαμον», ενώ η επίσημη ονομασία του σήμερα είναι Ακρωτήρι Μελέχας. Το
Ακρωτήρι Χανίων, είναι ουσιαστικά μία χερσόνησος που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, εκτεινόμενη ανατολικά της πόλης των Χανίων. Ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με ένα «λαιμό» πλάτους περίπου 3 χλμ. διαμορφώνοντας έτσι στην ανατολική του πλευρά τον κόλπο της Σούδας, και στην δυτική του τον κόλπο Χανίων. Στη Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου διαμένουν περίπου 13.000 κάτοικοι και έχει έκταση 112.644 στρέμματα.
Η ορεινή ζώνη χαρακτηρίζεται από ένα εκτεταμένο ορεινό όγκο που αναπτύσσεται με διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ, καταλαμβάνοντας το βορειοανατολικό τμήμα του Ακρωτηρίου. Δομείται από ανθρακικά πετρώματα, και παρουσιάζεται με πολυάριθμες βουνοκορφές υψομέτρων συνήθως 350 – 420 μέτρα με υψηλότερη τη «Σκλόκα» που με υψόμετρο 529 μέτρα δεσπόζει στο ανατολικό του τμήμα.
Ο ορεινός όγκος διασχίζεται κατά θέσεις από μικρά ως επί το πλείστον φαράγγια και ρέματα που έχουν δημιουργηθεί από το συνδυασμό ρηξιγενούς τεκτονικής και γρήγορων ανυψωτικών κινήσεων που επιτάχυναν τη διαδικασία της διάβρωσης. Το ανάγλυφο χαρακτηρίζεται από εξαιρετική τραχύτητα και παντού επικρατεί η εικόνα του ορεινού βραχώδους τοπίου με τα πολύμορφα πρανή που χαρακτηρίζονται από ισχυρές κλίσεις και με τις πολυάριθμες καρστικές δομές που έχουν σχηματίσει ποικίλου μεγέθους και μορφής έγκοιλα, σπήλαια, δολίνες, δακτυλογλυφές κ.α.
Η παραθαλάσσια ζώνη αναπτύσσεται περιμετρικά του Ακρωτηρίου και παρουσιάζεται με εξαιρετικές ποικιλομορφίες. Στο βόρειο - βορειοανατολικό τμήμα του ο ορεινός όγκος βυθίζεται κυριολεκτικά στη θάλασσα του Κρητικού πελάγους διαμορφώνοντας έτσι ισχυρών κλίσεων απότομες βραχώδεις ακτές. Αντίθετα στο βορειοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα του Ακρωτηρίου, δημιουργούνται γραφικότατοι μικροί κόλποι που προσφέρουν εικόνες ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς.