βιοκλιματικός σχεδιασμός

άνεση όλο το χρόνο

Μια βιοκλιματική κατοικία μπορεί να έχει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 30% συγκριτικά με μια συμβατική και 80% συγκριτικά με ένα παλιό κτίριο, με το σημαντικότερο φυσικά να είναι το περιβαλλοντικό όφελος.
ΖΕΣΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ,
ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
LOVE
NATURE

Η Ελλάδα είναι μία μεσογειακή χώρα, με υψηλή ηλιοφάνεια και ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, γεγονός που ευνοεί τη προώθηση και κατασκευή βιοκλιματικών κατοικιών. Μια βιοκλιματική κατοικία μπορεί να έχει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 30% συγκριτικά με μια συμβατική και 80% συγκριτικά με ένα παλιό κτίριο, με το σημαντικότερο φυσικά να είναι το περιβαλλοντικό όφελος.

Η χωροθέτηση των δωματίων ενός βιοκλιματικού σπιτιού είναι το α και το ω στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Ο χώρος της κουζίνας και της τραπεζαρίας πρέπει να τοποθετούνται στην ανατολική πλευρά της κατοικίας έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας τις πρώτες ώρες της ημέρας.

Τα υπνοδωμάτια πρέπει να χωροθετούνται στη νότια πλευρά της κατοικίας για να συλλέγουν τη θερμική ενέργεια του ήλιου τις απογευματινές ώρες. Ενώ όλοι οι υπόλοιποι χώροι όπως σκάλες, οι διάδρομοι, οι αποθήκες, στεγασμένος χώρος στάθμευσης τοποθετούνται στη βόρεια πλευρά της κατοικίας. Επίσης όσον αφορά τη χωροθέτηση των παραθύρων πρέπει να έχει μεγάλα παράθυρα προς το Νότο και μικρά προς το Βορρά.

Αερισμός

Συνδέεται με τη θέρμανση και τον κλιματισμό των χώρων, γι’ αυτό ένα σωστό σύστημα εισάγει φρέσκο αέρα, απομακρύνει τους ρύπους και την υγρασία με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο σχεδιασμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς τα σωστά σχεδιασμένα ανοίγματα επιτυγχάνουν την ανανέωση του αέρα.

Φωτισμός

Με την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός που εισέρχεται στο εσωτερικό εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια και επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα διαβίωσης μέσα στο σπίτι. Η ποσότητα και η διάδοση του φωτός μέσα στον χώρο εξαρτάται από τα ανοίγματα, τα υλικά τα οποία έχουν οι επιφάνειες μέσα στο χώρο, το σχήμα του χώρου.

Μόνωση

Το κόστος ενός βιοκλιματικού κτιρίου είναι μεγαλύτερο από ενός συμβατικού, αλλά μακροχρόνια τα οφέλη είναι πολλαπλάσια. H επιλογή των υλικών αποσκοπεί στη δέσμευση της θερμότητας και στη μείωση των θερμικών απωλειών και επιτυγχάνεται με τοίχους μάζας και τοίχους θερμικής αποθήκευσης.
SCROLL TO TOP
menu