Η πολυτελής βίλα «Αφειδία» βρίσκεται στη περιοχή Καυκάλα- Μαχαιρίδα, δυόμιση χιλιόμετρα από το χωριό Χωραφάκια, στο βορειοδυτικό τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου. Πήρε το όνομα της από την αφειδία της βιοποικιλότητας και της φυσικής ομορφιάς που τη συνοδεύουν.
Τα πανέμορφα Χανιά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο, με περισσότερους από 60.000 κατοίκους. Ευτυχώς δεν είχε την ίδια τύχη με τις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης, π.χ. Ηράκλειο, στις οποίες καταστράφηκαν τα σπουδαία Ενετικά και Οθωμανικά μνημεία προς χάριν της οικονομικής ανάπτυξης και της εκμοντερνοποίησης.
Αντίθετα, η Παλιά Πόλη και το Παλιό Ενετικό Λιμάνι έχουν παραμείνει σχεδόν άθικτα, δίνοντας στην πόλη έναν ιδιαίτερο Ενετικό χαρακτήρα. Έτσι, οι επισκέπτες της πόλης μαγεύονται από την ομορφιά της, τα στενά σοκάκια που ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, τον Αιγυπτιακό Φάρο στην είσοδο του μικρού λιμανιού και όλα τα μοναδικά στοιχεία που συνθέτουν την ανυπέρβλητη μαγεία των Χανίων.
Πηγή: https://www.cretanbeaches.com/en/cities-and-towns-in-crete/chania
Το Ελαφονήσι βρίσκεται 76χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων και 5χλμ νότια της Μονής Χρυσοσκαλίτισας, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης. Το Ελαφονήσι είναι μια στενόμακρη χερσόνησος, η οποία συχνά "σπάει" στην αρχή της, δίνοντας την αίσθηση ενός ξεχωριστού νησιού. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο με τις προστατευόμενες περιοχές Natura, καθώς αποτελεί οικοσύστημα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας που δυστυχώς λόγω των τεράστιων αριθμών επισκεπτών έχει υποβαθμιστεί αρκετά.
Στις αμμοθίνες του Ελαφονησίου φύονται αρκετά ενδημικά είδη χλωρίδας, ενώ εντύπωση προκαλούν τα λευκά κρινάκια της άμμου που ανθίζουν το φθινόπωρο και οι απειλούμενοι θαλασσόκεδροι. Εδώ φωλιάζουν οι χελώνες καρέτα και αρκετά ζωάκια των αμμοθινών. Απαγορεύεται αυστηρά να κόψετε φυτά ή να πάρετε ακόμη και ένα μπουκαλάκι με άμμο μαζί σας.
Εκατέρωθεν της χερσονήσου σχηματίζονται αρκετές πανέμορφες παραλίες με άσπρη άμμο και τυρκουάζ νερά, που θυμίζουν εξωτικό τοπίο από κάποιο εξωτικό μέρος Καραϊβικής. Η άμμος σε πολλά σημεία παίρνει ροζ χρωματισμούς από τα χιλιάδες σπασμένα κοχυλάκια (τρηματοφόρα). Στο σημείο που σπάει η χερσόνησος το νερό δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο και δημιουργείται μια μικρή λιμνοθάλασσα με ζεστά νερά, ιδανική για παιδιά. Μπορείτε με λίγη προσοχή να περάσετε απέναντι, έχοντας μαζί σας ακόμη και τα πράγματα σας.
Η ανατολική πλευρά της παραλίας, μπροστά στη λιμνοθάλασσα, είναι οργανωμένη και μαζεύει το περισσότερο κόσμο. Υπάρχουν ομπρέλες, ντους, ναυαγοσώστης, αναψυκτήρια και αποδυτήρια. Επίσης, πίσω από την οργανωμένη παραλία υπάρχει μια τεράστια έκταση για στάθμευση και ακόμη πιο πέρα μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αντίθετα, οι παραλίες εκατέρωθεν του νησιού έχουν λιγότερο κόσμο και είναι πιο όμορφες. Αν θέλετε να απομονωθείτε εντελώς ή να κάνετε ακόμη και γυμνισμό, μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος της χερσονήσου μέχρι να βρείτε ένα κόλπο που σας αρέσει.
Πηγή: https://www.cretanbeaches.com
Η μαγευτική παραλία της Φαλάσαρνας βρίσκεται 59 χλμ δυτικά των Χανίων και 17 χλμ δυτικά της Κισσάμου, στο δυτικό τμήμα της Χερσονήσου της Γραμβούσας. Στο βόρειο τέρμα της παραλίας βρίσκονται ερείπια της Ελληνορωμαϊκής πόλης της Φαλάσαρνας.
Η Φαλάσαρνα αποτελεί μια από τις διασημότερες παραλίες της Ελλάδας, καθώς έχει βραβευτεί στο παρελθόν ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και μια από τις 10 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη. Εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση και αποτελείται ουσιαστικά από 5 συνεχόμενες παραλίες, με τις δύο κεντρικότερες να είναι οι πιο αγαπημένες.
Η άμμος είναι ανοιχτόχρωμη, δίνοντας στο νερό ένα τροπικό χρώμα. Πράγματι, αν είσαστε τυχεροί και έρθετε μια μέρα που δεν φυσάει από δυτικά, πράγμα λίγο σπάνιο στη Δυτική Κρήτη το καλοκαίρι, τότε θα μαγευτείτε από τη θάλασσα και τα γαλαζοπράσινα νερά της.
Η κύρια παραλία της Φαλάσαρνας ονομάζεται Παχειά Άμμος και είναι μια εξωτική πλατιά αμμουδιά με μήκος 1 χλμ. Είναι αυτή που δέχεται τον περισσότερο κόσμο στην περιοχή, αλλά λόγω του μεγάλου της μεγέθους φαίνεται πάντα άδεια. Υπάρχουν ομπρέλες και λίγα αναψυκτήρια, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα. Επίσης υπάρχουν υπηρεσίες για θαλάσσια αθλήματα και γήπεδο beach volley.
Βόρεια της κεντρικής υπάρχει μια δεύτερη μεγάλη παραλία μήκους 800μ., σχεδόν ίδια, που σπάει σε μικρότερες αμμουδιές. Χωρίζεται στη μέση από έναν αμμόλοφο και λίγα βράχια. Είναι πιο ήσυχη από την Παχειά Άμμο και δεν προσφέρει ανέσεις. Κοντά θα δείτε και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, δίπλα σε μια πηγή με γλυκό νερό.
Ακόμη βορειότερα, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει ένας μικρός κόλπος που κοιτάζει νότια. Έχει βότσαλο και ο βυθός είναι βραχώδης. Είναι μια καλή επιλογή όταν φυσάει δυτικός και για απομόνωση. Νότια της Παχειάς Άμμου, στο Λιβάδι, υπάρχει μια μεγάλη παραλία που έχει αμμουδερή ακτή και βραχώδη βυθό. Είναι πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις της μάσκας, καθώς στην κεντρική παραλία ο βυθός είναι αμμώδης. Στο Λιβάδι σχηματίζονται πολλές λιμνούλες το χειμώνα με γλυκό νερό. Ακόμη νοτιότερα, δίπλα στο μικρό λιμανάκι, υπάρχει μια μικρή παραλία με βότσαλο, η οποία είναι μια καλή επιλογή, αν δεν θέλετε να είσαστε μέσα στο πολύ κόσμο της περιοχής.
Η περιοχή γύρω από τη Φαλάσαρνα είναι μαγευτική και έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura. Αν έχετε χρόνο και αναζητείτε κάτι ρομαντικό, μπορείτε να περιμένετε το ηλιοβασίλεμα, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στην Κρήτη. Πως θα μπορούσε να μην είναι το καλύτερο, μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο και χωρίς κανένα οπτικό εμπόδιο να παρεμβάλεται ανάμεσα στην παραλία και τον ορίζοντα;
Ένα από τα αρνητικά της Φαλάσαρνας είναι ότι κοιτάζει δυτικά και έχει συνήθως κύμα, γεγονός ωστόσο που ανεβάζει τη Φαλάσαρνα στη εκτίμηση των windsurfers. Αν δεν διαθέτετε μεταφορικό μέσο, μπορείτε να έρθετε στη Φαλάσαρνα με λεωφορείο από τα Χανιά και την Κίσσαμο.
Πηγή: https://www.cretanbeaches.com
Η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται περίπου 56 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων και 17 χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου. Είναι μια ρηχή αμμουδερή παραλία που σχηματίζεται ανάμεσα στη Χερσόνησο ης Γραμβούσας και το μικρότερο Ακρωτήριο Τηγάνι, κάτω από τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Γεροσκίνου.
Ο Μπάλος αποτελεί σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κρήτης, ένα πολύ αγαπημένο θέμα όλων των τουριστικών οδηγών της Ελλάδας.Είναι διάσημος για τα γαλαζοπράσινα νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το υπέροχο εξωτικό τοπίο. Το καλοκαίρι, η παραλία κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν ως επί το πλείστον με καραβάκι από την Κίσσαμο.
Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και εξωτικά λευκά, έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά. Η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ζεστή, ιδανικός προορισμός και για μικρά παιδιά.
Σε πολλά μέρη η άμμος έχει ένα υπέροχο ροζ χρώμα, που προέρχεται από τα θρυμματισμένα κελύφη κοχυλιών (τρηματοφόρων). Πιο πέρα από τα βράχια τα νερά είναι πιο βαθειά και πιο κρύα, ιδανικά για μάσκα. Όπως και γύρω περιοχή, είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα προστασίας Natura, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Παρά το γεγονός ότι είναι προστατευόμενη περιοχή, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, στην παραλία έχει ξεπροβάλει πρόχειρη καντίνα και ομπρέλες.
Στο ακρωτήριο Τηγάνι μπορείτε να επισκεφτείτε το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, αλλά και το σπηλαιοβάραθρο στη βόρεια μεριά όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πολλά γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει για να κρυφτούν από τους Οθωμανούς που το 1825 είχαν αρχίσει σφαγές στην περιοχή και όταν οι Οθωμανοί ανακάλυψαν την κρυψώνα τυχαία, κατέσφαξαν όλους τους Χριστιανούς.
Σήμερα υπάρχει αναμνηστική πλάκα στη θέση που βρέθηκαν τα οστά των θυμάτων, ενώ τελείται μνημόσυνο την ημέρα της γιορτής των Αγίων Πάντων. Επίσης, βόρεια από το Μπάλο, στο ακρωτήρι Κώρυκον, υπάρχουν τα ερείπια της μικρής Ρωμαϊκής πόλης του Αγνείου με ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Σήμερα εκεί υπάρχει το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Σώστη.
Πηγή: https://www.cretanbeaches.com
Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης, αποτελώντας τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια το καλοκαίρι.
Για πολλούς αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 15 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό σας, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Νομού Χανίων. Δημιουργήθηκε από το ποτάμι που ρέει ανάμεσα στον κύριο όγκο των Λευκών Ορέων και το όρος Βολακιάς.
Υπάρχουν διάφορα άλλα φαράγγια στη Σαμαριά, κάθετα στο κυρίως φαράγγι, αλλά είναι κυρίως τεχνικά (απαιτούν σκοινιά για canyoning). Ένα από αυτά τα φαράγγια, η Πέρδικα, έχει ένα καταρράκτη ύψους 240 μέτρων που μαζί με τον καταρράκτη του Μάστορα, θεωρούνται οι ψηλότεροι στην Ελλάδα.
Η απόσταση των 14.5 χλμ αφορά την απόσταση μεταξύ του οικισμού του Ομαλού στο ομώνυμο οροπέδιο και το χωριό Αγία Ρουμέλη. Στην πραγματικότητα όμως, το φαράγγι είναι 13 χλμ., ξεκινώντας σε υψόμετρο 1.250μ. στην βόρεια είσοδο, και τελειώνει στις ακτές του Νοτιου Κρητικού Πελάγους στην Αγία Ρουμέλη. Η πορεία μέσα στον Εθνικό Δρυμό των Λευκών Ορέων, δηλαδή από το φυλάκιο στο Ξυλόσκαλο ως το φυλάκιο στο παλιό χωριό της Αγίας Ρουμέλης, είναι 13 χλμ.
Από εκεί όμως θα πρέπει να περπατήσετε κι άλλο 1.5 χλμ ως την παραλία της Αγίας Ρουμέλης, κάνοντας τη συνολική διαδρομή 14,5 χλμ. Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι το σημείο γνωστό ως Πόρτες ή Σιδερόπορτες, όπου οι πλευρές του έρχονται σε απόσταση μόλις 4μ., ενώ υψώνονται σε ύψος 500μ.! Το φαράγγι έγινε εθνικός δρυμός το 1962, κυρίως λειτουργώντας ως καταφύγιο για τον απειλούμενο Κρητικό αίγαγρο, ο οποίος περιορίζεται σήμερα στη Σαμαριά, στο νησί Θοδωρού αλλά και σε άλλες νησίδες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Υπάρχουν πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας που ενδημούν στο φαράγγι και τη γύρω περιοχή.
Το έρημο σήμερα χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται ακριβώς μέσα στο φαράγγι. Εγκαταλείφθηκε οριστικά από τα τελευταίους εναπομείναντες κατοίκους το 1962 για να γίνει ο Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων. Το χωριό και το φαράγγι λένε ότι παίρνουν το όνομά τους από την αρχαία εκκλησία του χωριού, την Οσία Μαρία, αν και μάλλον έχει την ίδια ρίζα με την Αμάρα (δηλαδή το μέρος που ενώνονται πολλά ρυάκια κλπ).
Σκοπός του ταξιδιού στην Κρήτη για πολλούς επισκέπτες της είναι η πεζοπορία μέσα στο φαράγγι για να βγουν στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Από την Αγία Ρουμέλη οι τουρίστες παίρνουν το καραβάκι που φεύγει για τη Χώρα Σφακίων και στη συνέχεια το λεωφορείο της επιστροφής για τα Χανιά. Η πορεία στο φαράγγι διαρκεί 5-7 ώρες και μπορεί να είναι λίγο κουραστική, ιδίως αν δεν ξεκινήσετε πρωί πρωί και σας πιάσει η ζέστη. Το πρόβλημα της Σαμαριάς είναι τα μεγάλα πλήθη που περνούν το φαράγγι.
Έχει γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη στην Κρήτη και υπάρχουν μέχρι και 3.000 επισκέπτες την ημέρα στις υψηλές περιόδους. Εάν έχετε την κακή τύχη να διαλέξετε μία από εκείνες τις ημέρες, φροντίστε να ξεκινήσετε την αυγή (πριν από την άφιξη των πολλών τουριστικών πούλμαν) θα σας δώσει ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να μείνετε σε ένα φτηνό και καλό δωμάτιο στον Ομαλό ή να πάρετε το πρώτο λεωφορείο από τα Χανιά. Τα πρώτα τουριστικά λεωφορεία φτάνουν περίπου στις 7:30 π.μ. και από τότε αρχίζει μια αδιάκοπη ροή λεωφορείων μέχρι περίπου τις 11:00 π.μ.
Μπορείτε επίσης να αρχίσετε το περπάτημα μετά τις 12.00, καθώς δεν θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να περάσετε τη νύχτα στην Αγία Ρουμέλη, διότι το τελευταίο πλοίο για Χώρα Σφακίων θα έχει σαλπάρει όταν φτάσετε εκεί. Εμείς παρόλα αυτά σας συνιστούμε να το κάνετε, δεδομένου ότι η διαμονή στην Αγία Ρουμέλη είναι αρκετά φθηνή, οι παραλίες τριγύρω είναι μαγευτικές και το φαγητό εξαιρετικό.
Όσον αφορά ποια εποχή του έτους είναι καλύτερα για να περάσετε το φαράγγι, σαφώς αυτή είναι η άνοιξη: ο καιρός είναι δροσερός ακόμα, η βλάστηση είναι στα καλύτερα της και το ποτάμι έχει πολύ νερό. Η χειρότερη στιγμή είναι στη μέση του καλοκαιριού, ειδικά κατά τη διάρκεια κάποιου καύσωνα.
Σχεδόν όλα τα τουριστικά πρακτορεία στην Κρήτη παρέχουν οργανωμένες εκδρομές στο φαράγγι. Σε αυτά τα πακέτα συμπεριλαμβάνονται η μεταφορά με λεωφορείο από το ξενοδοχείο σας ως στην είσοδο στο Ξυλόσκαλο και το λεωφορείο που θα σας περιμένει όταν αποβιβαστείτε από το πλοίο στη Χώρα Σφακίων για να γυρίσετε πίσω.
Αν είστε μόνοι σας, από την Αγία Ρουμέλη μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια μονοήμερη εκδρομή μετ' επιστροφής από τα Χανιά ή από τη Σούγια ή την Παλαιόχωρα. Σημειώστε ότι τα πρωινά λεωφορεία από τη Σούγια και την Παλαιόχωρα δεν λειτουργούν τις Κυριακές συνήθως, και φροντίστε να βεβαιωθείτε για τα ακριβή δρομολόγια. Το καράβι φεύγει από την Αγία Ρουμέλη για τη Χώρα Σφακίων (ανατολικά) και για Σούγια/Παλαιόχωρα (δυτικά) το απόγευμα.
Η κατάβαση του φαραγγιού ξεκινάει από τη θέση Ξυλόσκαλο κοντά στον Ομαλό, όπου έχει και ένα φυλάκιο στο οποίο θα χρειαστεί να πληρώσουμε εισιτήριο. Το μονοπάτι είναι δασωμένο με κυπαρίσσια και πεύκα, φαρδύ, ευδιάκριτο και στην αρχή κατεβαίνει απότομα. Συναντάμε πόσιμο νερό από κτιστές βρύσες σχεδόν σε όλη τη διαδρομή. Το ίδιο συχνά συναντάμε και τουαλέτες.
Σε περίπου 3 ώρες φτάνουμε στον παλιό οικισμό της Σαμαριάς, περίπου στα 300μ. υψόμετρο, αφού πρώτα περάσουμε από το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου. Στη Σαμαριά υπάρχουν παλιά κτίσματα, δέντρα που προσφέρουν άφθονο ίσκιο, νερό και με λίγο ψάξιμο συναντά κανείς και αγριοκάτσικα. Εκτός από τις συνολικά εφτά εκκλησίες τριγύρω, εδώ θα βρείτε και το σπίτι όπου διέμεινε το Μάιο του 1941 η Ελληνική Κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό και το Βασιλιά της Ελλάδος, Γεώργιο Β, πριν συνεχίσουν για το Κάιρο.
Από τη Σαμαριά και μετά το τοπίο αλλάζει και γίνεται πιο ξερό με λιγότερη βλάστηση και με την κλίση πολύ πιο ήπια. Μια ώρα αργότερα συναντάμε ποταμάκι που μας ακολουθεί για λίγη ώρα. Το περνάμε που και που πάνω από ξύλινες γέφυρες.
Μετά από ακόμα 60΄περίπου συναντάμε τις χαρακτηριστικές Πόρτες που είναι ένα στενό πέρασμα ανάμεσα σε δυο ψηλούς κάθετους βράχους. Βγαίνουμε στην Παλιά Αγία Ρούμελη και με αμαξωτό δρόμο πλέον καταλήγουμε στην Αγία Ρουμέλη. Η παλιά Αγία Ρουμέλη εγκαταλείφθηκε στα μέσα του προηγούμενο αιώνα μετά από μια καταστροφική πλημμύρα, όταν και μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση στην έξοδο του φαραγγιού.
Λειτουργία: 1 Μαΐου - 31 Οκτωβρίου, ανοίγει 7:00. Ενδέχεται λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών,το φαράγγι να μένει κλειστό, καλό είναι να επικοινωνήσετε με το Ξυλόσκαλο στο 2821067179
Πηγή: https://www.cretanbeaches.com